Főoldal Kárpát-medence Két éve dolgoznak Simon befeketítésén

Két éve dolgoznak Simon befeketítésén

E-mail Nyomtatás PDF
Jozef Šátek szerint a fakitermelõ lobbi szemében is szálka a földmûvelési miniszter
Pozsony.
Jozef Šátek szerint a fakitermelõ lobbi szemében is szálka a földmûvelési miniszter
Pozsony. Újabb lejáratási kampány indul valamelyik MKP-s politikus ellen – feltételezi Jozef Šátek, a korrupcióellenes harcért felelõs hivatal egykori vezetõje. Az ok szerinte az, hogy az MKP egyesek szerint túlontúl népszerû. A Sme napilap online változatának blogjában leírja, valakik az egy évvel ezelõtti hasonló, sikertelen kísérlet után „Pavol Rusko botrányával egy hullámhosszon” újra elõvették Simon Zsolt dotációs ügyét, hogy „újabb politikai ellenfelet söpörjenek le”.
Šátek elárulja, 2004 végén beosztottjai egy juhtenyésztõ cég állítólagos dotációs ügyében nyomoztak, amely vállalkozásnak minisztersége elõtt Simon volt az ügyvezetõje. Mivel kényes ügyrõl volt szó, Šátek áttanulmányozta, s kiderült, beosztottjai egy magas rangú állami tisztviselõtõl kapott információk alapján jártak el, ám az ügynek nem volt semmilyen törvénysértõ dimenziója. A fõnyomozó arra is emlékeztet, hogy a titkosszolgálat is beszállt, és idén a sajtón keresztül felröppentette: a földmûvelésügyi tárcánál „tisztátalan praktikák” folynak. Leírja, hogy bizonyos agrárágazati érdekcsoportok nem szívlelik Simont, mert tárca hathatós segítségével 2003 elején sikerült leleplezni egy, az állami erdészeti vállalat vezetõ köreibõl verbuválódott csoportot, amely az Ausztriába irányuló import fával nyerészkedett. A leleplezésnek köszönhetõen ugyanazon év végéig 900 milliós bevételt ért el az állam.
Šátek azt nem konkretizálja, ki áll(hat) az idõzített botránykeltés mögött, csak annyit jegyez meg, hogy módja és ideje van elemezni, majd a nyilvánosság elõtt kellõ módon tálalni az ügyeket.
A SIS-re is gyanakszik az MKP
Az MKP vizsgálja, hogy a sajtótámadások hátterében a titkosszolgálat, a SIS is szerepel-e – közölte a Markíza Testre szabva címû mûsorában Bugár Béla pártelnök. „Minden információt ellenõrzünk – fogalmazott. – Most nem akarok vádolni, de ha az ellenõrzés azzal zárul, hogy igen, vagy a SIS vezetése bukik, vagy a kormány.” Emlékeztetett, hogy már két MKP-s miniszternek szóváltása volt a titkosszolgálat vezetõjével. Bugár osztja Šátek véleményét: olyasvalaki készíti elõ a lejáratást, akinek erre ideje és módja van. Arra a kérdésre, Mikuláš Dzurinda kormányfõ állhat-e a háttérben, a következõt nyilatkozta: „Ezt nem mondanám.” Hozzátette, egyeseket zavarhat, hogy a miniszterelnök a KDH, az SDKÚ és az MKP hármasfogatának további együttmûködésére törekszik, és hogy eddig nem bukott meg a kormány.

Módosítás dátuma: 2005. október 31. hétfő  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 51 vendég böngészi