Főoldal színház Élénk az érdeklõdés

Élénk az érdeklõdés

E-mail Nyomtatás PDF
A Bánk bán koreai énekessel Németországban
Berlin.

 A Bánk bán koreai énekessel Németországban
Berlin. Koreai tenorral, Seung Jin Choi-jal a címszerepben mutatták be ötven év után ismét Erkel Ferenc Bánk bánját Németországban. A Bánk bán dallamai ezt megelõzõen utoljára 1955-ben csendültek fel német színházban, Dessauban. A premier színhelye szombaton este a dán határhoz közel fekvõ, Schleswig-Holstein tartománybeli Flensburg volt, ahol Frigyesi András, a budapesti Várszínházban mûködõ német színház intendánsa, Nádasdy Kálmán tanítványa állította színpadra Erkel mûvét.
Tíz náció lányai és fiai mûködtek közre a német nyelvû flensburgi produkcióban, Petúr bán szerepét szombaton a lengyel Jacek Janiszewski énekelte. Frigyesi András elmondta, hogy nyolc évvel ezelõtt kezdte eljuttatni Flensburgba a Bánk bán különbözõ felvételeit, s a németek fájlalták, hogy csak ilyen késõn ismerhették meg a magyarok nemzeti operáját. Flensburgban a Nádasdy-féle változatot és az eredetit „gyúrta össze” Frigyesi András, Biberach alakja hangsúlyozottabb, s nem nagyon ismert intermezzókat is játszanak.
Michael Grosse, a produkciót felvállaló tartományi színház intendánsa a premier alkalmából azt emelte ki, hogy Magyarországon a Bánk bán még mindig formálja a nemzeti tudatot. „Az Európai Unió bõvítésének és a globalizációnak a korában az identitás megtalálása és megõrzése, s ezekkel összefüggésben a haza kérdése dilemmát okoz. A keresés közben a haza mítosszá válik – számunkra is, az opera hõsei számára is” – állapította meg az intendáns.
A flensburgi produkció iránt élénk az érdeklõdés. A színház 460 férõhelyes, jegyigénylések érkeznek Dániából, de Berlinbõl és Stuttgartból is, ahol népesebb magyar kolónia él. Flensburgban és a tartományban egyelõre 15-20 elõadással számolnak, s anyagi kérdés, hogy turnézzanak is a produkcióval.

Módosítás dátuma: 2005. október 31. hétfő  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 81 vendég böngészi