Főoldal könyv Életmûdíj Sütõ Andrásnak és Domokos Gézának

Életmûdíj Sütõ Andrásnak és Domokos Gézának

E-mail Nyomtatás PDF
Életmûdíjjal tüntette ki Sütõ Andrást és Domokos Gézát az Erdély Magyar Irodalmáért Alapítvány (EMIA).

 

 Életmûdíjjal tüntette ki Sütõ Andrást és Domokos Gézát az Erdély Magyar Irodalmáért Alapítvány (EMIA). A Székelyudvarhelyen megtartott ünnepi rendezvényen Hídverõ-díjjal értékelték Görömbei András munkásságát. Pomogáts Béla irodalomtörténész méltatta a három díjazottat.
Pomogáts kiemelte, hogy õk a hûség virtuális lovagrendjének tagjai. Lõrincz György az EMIA elnöke szerint az idei kitüntetettek nemcsak irodalmárként, hanem nemzetük sorsáért felelõséget vállaló közéleti szereplõként is kiemelkedõ jelentõségûek. „Az irodalom végülis a nemzetnek a lelkiismerete és az a szellemi potenciál, ami egy nemzetet meg tud õrizni" – hangsúlyozta az elnök a Duna TV mikrofonja elõtt.
Az életmûdíjjal Domokos Géza író könyvkiadói tevékenységét is értékelte az Erdély Magyar Irodalmáért Alapítvány.
- Ebben a városban, Székelyudvarhelyen, amely mindig kitûnt kultúra iránti érdeklõdésével és az író iránti tiszteletével, ez a kultúra az irodalomnak valamiképpen eseménye, talán ünnepe is volt, és ennek örvendek, nagyon – mondta el Domokos Géza.
Sütõ András betegsége miatt nem lehetett jelen a rendezvényen. A Hídverõ-díjas Görömbei András irodalomtörténészként sokat tett a határon túli magyar irodalom megismertetéséért.
- Nagyon jó érzés az, hogy azt a négy évtízedes munkát amit én a kisebbségi irodalmak a magyarországi irodalommal együttszemléléséért tettem, azt észreveszik, elismerik – nyilatkozta Görömbei András, irodalomtörténész.
Az EMIA jövõre fiatal szerzõknek ír ki pályázatot romániai magyar irodalomtörténet témakörében.
Módosítás dátuma: 2005. október 31. hétfő  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 175 vendég böngészi