Főoldal könyv Ars Poetica 2005

Ars Poetica 2005

E-mail Nyomtatás PDF
Költõk, versek seregszemléje a Nulladik Térben
Pozsony.
Költõk, versek seregszemléje a Nulladik Térben
Pozsony. Idén harmadik évfolyamába lépett az Ars Poetica nemzetközi irodalmi fesztivál. A mûfajában legnagyobbnak számító hazai rendezvény ma este hét órakor kezdõdik az egykori V-Klubban, az A4-es Nulladik Térben. A programsorozat elsõ – mától november ötödikéig tartó – felében harminc ismert költõ és pályakezdõ tehetség mutatkozik be 14 országból. A szerzõk válogatott alkotásait Lucia Hurajová és 1uboš Kostelný színészek tolmácsolásában ismerheti meg a fesztivál közönsége. Az elmúlt évek tapasztalatából kiindulva a szervezõk biztosak abban, hogy az élõ fellépés hitelessége idén is nagyban hozzájárul a vers ünnepélyének is tartott rendezvény közvetlen, meghitt hangulatához.
A jeles irodalmi fieszta alkalmával számos hazai poéta is bemutatkozik, Ján Buzássy, Peter Repka és Jana Pácalová mellett Bettes István szlovákiai magyar költõ is. A fesztiválon bemutatják a neves brit irodalmi szaklap, a Poetry Wales szlovák költõk verseit közlõ különszámát is.
A poézis gyönyörein kívül a látogatók a zene varázsát is megízlelhetik. A hazai zenészek közül fellép többek között 1ubo Burgr, Zuzana Mojžišová, Petra Fornayová és a Požoo sentimentál kamarazenekar. A fesztivál külföldi muzsikusokat is vendégül lát, az egyesült államokbeli, ukrajnai és csehországi zenészekbõl összeállt Blaq Mummy protopostpunk zenekart és a fiatal cseh dzsesszzenészt, Ridine Ahmedet.
A rendezvénysorozat november 12-én záródó második felében a filmmûvészeté lesz a fõszerep. Az érdeklõdõket húsz, egész estét betöltõ filmmel várják a szervezõk a Mlados? moziban. A vetítendõ alkotások közül számos szlovákiai premier.
Az A4-es Nulladik Térben a fesztivál egész ideje alatt könyvárusítást tartanak. Az érdeklõdõk további információkat a www.arspoetica.sk internetes címen kaphatnak. (-cz-e)

Módosítás dátuma: 2005. november 02. szerda  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 116 vendég böngészi