Főoldal pop-rock Sex Action: Jöhet bármi

Sex Action: Jöhet bármi

E-mail Nyomtatás PDF
"Minimális célunk csakis a maximum lehet” – nyilatkozták a zenészek nagylemezük stúdiómunkálatai elõtt
A kilencvenes évek közepén a tátogós mûsztárok diadalmenete a rockzenét komoly válságba taszította.

 "Minimális célunk csakis a maximum lehet” – nyilatkozták a zenészek nagylemezük stúdiómunkálatai elõtt
A kilencvenes évek közepén a tátogós mûsztárok diadalmenete a rockzenét komoly válságba taszította. Az együttes tagjai három album után kénytelenek voltak belátni, hogy az idõszak nem nekik kedvez. A dobos, Zana Zoltán stílust váltott, megalapította a Ganxsta Zolee és a Kartelt. Többiek: az énekes, Szendrey Zsolt (Szasza), a gitáros, Mátyás Attila és a basszusgitáros, Somlyay Miklós Action néven zenéltek tovább. Bíztak abban, hogy a számukra kedvezõtlen állapot átmeneti lesz, de mivel a rock helyzete a következõ években sem javult (idõközben Mátyás is kilépett, helyére Madarász Gábor érkezett, õt késõbb Budavári Vilmos váltotta), ezért ‘97-ben feloszlatták zenekarukat. Természetesen a zenének nem fordítottak hátat, pályafutásuk más együttesekben folytatódott.
Szasza 2004 májusában töltötte be negyvenedik életévét. Egykori zenésztársai a születésnapi buliján hat dalból álló mini koncerttel köszöntötték, az ünnepelt és a jelenlévõk nagy örömére. A siker hatására késõbb úgy döntöttek, ismét összeállnak, és eljátsszák az eddig eljátszatlant. A tavalyi Sziget Fesztiválon tértek vissza, hatalmas sikerrel. Az új évezred technikájának segítségével átdolgozásra került régi dalaik õsszel egy válogatáslemezen láttak napvilágot a Private Moon Records gondozásában. Februárban vált egyértelmûvé, hogy vadonatúj felvételeket felvonultató album is lesz, miután nagy csinnadratta keretében szerzõdést kötöttek az mTon lemezcéggel.
A Sex Action újjáalakulásának volt (van) némi kockázata, hiszen a siker ellenére megmaradt rétegzenekarnak, s ezek a pénzorientált zenepiacon csak nehezen tudnak érvényesülni, ha egyáltalán tudnak. Hiába szentel külön fejezetet Szaszáéknak a zenetörténet, nem tudtak kilépni ebbõl a kategóriából, és kompromisszumok felvállalása nélkül a jövõben sem fognak, bár – mint kiderült –, ez nem is cél. A repertoárjukat a rajongókon kívül senki sem ismeri. Olyannyira nem, hogy az átlagos zenehallgató egyetlen dalukat sem tudná megnevezni. Ez részben a rádióállomások számlájára írható, ugyanis a kilencvenes években rockzenét nem igazán játszottak, a dirty rockot meg teljesen ignorálták. Ez többé-kevésbé manapság is így van.
Az együttes sajtófõnöke, Tresó Tibor még a visszatérés elõtt biztosította a rajongókat, hogy megmarad a régi vonal, a készülõ lemezen nem lesz pop vagy digitális tánczene. A bejelentés utólag, az album ismeretében furcsának tûnhet, de elõtte nem volt az. A magyar piacon is akad arra példa, hogy egy zenekar a nagyobb népszerûség érdekében lazít a rockos hangzáson. Gondoljunk csak a Hooligansre, amely két, mérsékelt sikert hozott lemez után bizonyos kompromisszumok árán lett Magyarország vezetõ együttese: a 2003-as Szenzáció!!! címû albuma, fõleg annak legnagyobb slágere, a Királylány már-már popzene. Szóval, a Sex Action maradt a hamisítatlan dirty rocknál. Ezért hát – a sajtófõnök szerint – nem volt egyszerû kiadót találni, a legtöbbnek kivitelezhetetlen kérései voltak feléjük. Az egyik azt akarta, Ganxsta Zolee lépjen elõ a dobok mögül és rappeljen, egy másik azt, hogy Szasza egy népszerû hölgygyel énekeljen duettet.
A zenekar negyedik stúdióalbuma Jöhet bármi címmel augusztus elején, a Sziget Fesztiválra került a boltokba. A lemezen kiforrott, õszinte dirty rock hallható – a srácok ott folytatták, ahol tíz éve abbahagyták. A zene ugyanolyan vad és dallamos, mint korábban, a gitárriffekre épülõ olykor rockos, máskor bluesos zenei alapokhoz szókimondó, ám nyomdafestéket nem tûrõ szavaktól mentes, az élet mindennapos dolgait kivesézõ szövegek társulnak.
Sajnos, ahogy sejteni lehetett, a kereskedelmi rádiók étlapjára ez a stílus továbbra sem fér rá. Ha készítettek volna egy slágerdalt, olyat, mint az említett Királylány, akkor bizonyára játszanák a többit is. De szerencsére nem készítettek, és szerencsére az album így is kelendõ. A fiúk egyelõre nem beszélnek arról, lesz-e folytatás. Bár az utolsó, a Mindent megkapsz címû dalban Szasza mintha valamit sejtetne. Arról énekel, hogy annyi minden vár még ránk. Reméljük, a Sex Actionre is. A dicsérõ szavak után hadd térjek ki a korong egyetlen negatívumára is: az esztétikus borítófüzetben két dalszöveg picit összekeveredett, ráadásul közülük az egyiket és még további kettõt más címen tüntettek fel, mint a borítón. A maximumba minimális hiba csúszott.
PUHA JÓZSEF

Módosítás dátuma: 2005. november 02. szerda  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 184 vendég böngészi