Főoldal pop-rock Jazz, klasszikus zene és brazil: Snétberger Ferenc

Jazz, klasszikus zene és brazil: Snétberger Ferenc

E-mail Nyomtatás PDF
Lemezbemutató trió koncert a Mûvészetek Palotájában, a Nemzeti Hangversenyteremben, 2005.

 Lemezbemutató trió koncert a Mûvészetek Palotájában, a Nemzeti Hangversenyteremben, 2005. november 12-én
Snétberger Ferenc korunk kiemelkedõ gitárosa. Egyéni stílusában a flamenco, a klasszikus zene, a jazz és a szamba elemei ötvözõdnek. Virtuozitása csodái és mély érzelmei mindig ámulatba ejtik hallgatóit. A kivételes tehetségû Snétberger hét saját albumot készített, több albumban pedig társszerzõként, illetve közremûködõ-ként vett részt.
"Amit játszik, az jazz, klasszikus zene és brazil", írta róla az Akustik Gitarre gitárszaklap. "Snétberger csodás mûvészete a jelen és a múlt beszélgetése – valódi szintézis. Nagyszerû gitárzene."
Legújabb projektje a Snétberger Trió, amelyben – Andersen mellett – a szintén Norvégiában élõ elismert ütõhangszeres, Paolo Vinaccia tûnik föl. Szeptemberben megjelent NOMAD címû lemezük anyagát európai fesztiválturnéjuk során nagy sikerrel mutatták be.
Az új Snétberger Trió természetes könnyedséggel kapcsolja össze mûveik legjavát, hangszeres technikájukat, improvizációs vágyaikat és legmagasabb rendû zenei fantáziájukat. A magyar születésû Snétberger Ferenc napjaink kiemelkedõ gitárosa, „aki még a csendesebb tónusokban is megjeleníti az izzást és a szenvedélyt” (Cadence). A flamenco, a klasszikus zene, a dzsessz és a szamba szintézisében mindezen hatásokat egyetlen nagyon személyes stílussá érleli, amelynek elemei a meglepetés, a melegség, a csoda és az érzelem.
A norvég Arild Andersen, korunk vezetõ dzsesszbõgõse, testes tónusáról és elegáns játékstílusáról ismert. Számtalan albumot készített, többek között, Jan Garbarekkel, Bill Frisell-lel, Stan Getzcel, Pat Methenyvel és Don Cherryvel. Az olasz születésû Paolo Vinaccia huszonöt éve él Norvégiában, nevét a legkreatívabb skandináv improvizációt mûvelõk körében mindenki ismeri. Fantáziadús, színes játéka gyakran hallható Nils Petter Molvaer, Bugge Wesseltoft, Terje Rypdal, Palle Mikkelborg és mások játékával együtt.
A Trió bemutatkozó albuma, a NOMÁD – ez a többsávos felvétel (24-bit, 96 kHz), amely az oslói Rainbow Studiosban készült, és amelynek hangmérnöke Jan Erik Kongshaug volt – terjedelmével és tisztaságával nyûgözi le hallgatóit. Amikor Snétberger, Andersen és Vinaccia játszani kezd, az maga a hamisítatlan csoda. Elbûvölõ dallamok, hátborzongató mesterségbeli tudás, szenvedélyes improvizációk, váratlan fordulatok és törékeny pillanatok idézik fel álomország képeit.
A 2004-ben alapított trió rövid idõ alatt lett elismert és ünnepelt "live act". A kritikusok metaforáiban mint "pán-európai háromszög, a miszticizmus és életöröm elegye, álomösvény és tiszta kacagás, transz és tánc" jelenik meg. A Trió zenéje, amely felöleli a modern dzsesszt, globális beatet, a decens elektronikus hangzást és a vibráló lírát, puszta érzelmi erejével ejti rabul hallgatóját.
Közremûködnek: Snétberger Ferenc - akusztikus gitár, Arild Andersen - bõgõ, Paolo Vinaccia - dobok & percussion

Módosítás dátuma: 2005. november 04. péntek  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 604 vendég böngészi