Főoldal Ajánló Kultúrkör

Kultúrkör

E-mail Nyomtatás PDF
2010. február 22. hétfõ, Kossuth rádió 20.30-21.00
Szerkesztõ-mûsorvezetõ: Antall István<
2010. február 22. hétfõ, Kossuth rádió 20.30-21.00
Szerkesztõ-mûsorvezetõ: Antall István

Incze Mózes festõmûvész a Major Balázs régész és arabista által vezetett margati keresztes vár feltárásának helyszínén. A szíriai-magyar régészeti együttmûködés Major Balázs magányos kutatómunkájával kezdõdött, a hozzá csatlakozó barátok, szakemberek csoportja 2003-tól már nemzetközi figyelmet keltõ eredményeket ért el, s jelentõs tõkével rendelkezõ nyugati munkaközösségekkel szemben nyerték el a hathektáros citadella és környéke feltárási munkáinak feladatát. Incze Mózes a rekonstrukciós rajzok, festmények elkészítését vállalta, így dolgozhatott õ is Szíriában, a kutatócsoport tagjaként. Festményei a Pécsett nyíló Európa Kulturális Fõvárosa eseménysorozat részeként nyíló kiállításra kerülnek a leletek, a korabeli tárgyak és fotográfiák kiegészítõiként.

Mészáros Márta a történelmi szerepvállalásról Kéthly Anna és Nagy Imre ürügyén, a filmvászonra kerülõ hõsökrõl, akik vállalták elgondolásaik, nézeteik következményeit, a filmkészítést megelõzõ munkáról, a folyamatosan alakuló forgatókönyvekrõl, arról, hogy Kéthly Anna történelmi jelentõségét miért nem sikerült feldolgoznia a mai politikai baloldalnak, miért hiányzott a bemutatóról az ilyenfajta elméletileg megalapozott érdeklõdés, a film képes-e pótolni a politikai és történelmi szembesülést. A szociáldemokrácia nagyasszonyának szellemi öröksége hazatérhet-e egyáltalán.

Kroó András regénye az Elcserélt életek könyve egyszerre esszéregény és nagy utazás a szó Odüsszeuszi értelmében, s a történet hol Görögország, hol Itália földjére kanyarodik, az „örök és idõtlen” szerelmek ismert vagy nagyon is ismeretlen receptje szerint. A kételkedés és a hiány párbeszéde a férfi és nõ között, miközben múlt és jelen, tér és idõ változásában, áttûnéseiben a létezés alapvetõ kérdései is megfogalmazódnak, mintegy a soha le nem zárható, soha véglegessé nem tehetõ, történetben, történelemben mûködõ dramaturgia természete szerint. A Novella könyvkiadó regénye egy televíziós dramaturg, rendezõ izgalmas írói pályájának állomása.

A mûsorral kapcsolatos észrevételeiket, javaslataikat
szívesen olvassuk a kultú Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. címünkön.
Nem lehet elmulasztani!
Utólag is: www.radio.hu / Tartalomszolgáltatás / Kossuth,
szakszerûbben:
http://real1.radio.hu/kossuth/

A kultúra körei - bármikor széttapossa azokat a hatalom -,
mindig újra rajzolják magukat. Lásd: Arkhimédész

Módosítás dátuma: 2010. február 21. vasárnap  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 134 vendég böngészi