Főoldal Kárpát-medence Bihari János-szobrot avattak

Bihari János-szobrot avattak

E-mail Nyomtatás PDF
Banyák István cigányprímás rangos magyar miniszteri kitüntetést vehetett át
Dunaszerdahely.

 Banyák István cigányprímás rangos magyar miniszteri kitüntetést vehetett át
Dunaszerdahely. A nagyabonyi születésû Bihari János (1764– 1827) zeneszerzõ és cigányprímás tiszteletére vasárnap szobrot avattak a Kukueín utcában.
A Dunaszerdahelyi Roma Muzsikusok Polgári Társulásának egyik célkitûzése teljesült ezáltal. A rendezvényen szlovákiai és magyarországi közjogi méltóságok egyaránt részt vettek. A szoboravatón zenélt a budapesti Száztagú Cigányzenekar kamarazenekara, a díszvendégek között többek közt jelen volt Miklós László környezetvédelmi miniszter, Biró Ágnes kulturális államtitkár, A. Nagy László MKP-s parlamenti képviselõ. Magyarországról Szirmai László, a magyarországi Országos Szórakoztatózenei Központ igazgatója és Fátyol Tivadar, a Rádió C programigazgatója.
Elõbb a szervezõk fõ támogatója, az önkormányzat nevében Pázmány Péter polgármester köszöntötte az egybegyûlteket. Reményét fejezte ki, hogy a szobor a város egyik jelképévé válik, és a rendszeres emlékezésekkel minél sikeresebb lesz a cigányzene mûfaja, és egyre több követõre talál a fiatalok körében.
Kállai Katalin, a magyarországi Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának romaügyi stratégiai fõtanácsosa Bihari János életének fõbb állomásait elevenítette fel. „A verbunkos muzsika megalapozója volt, akirõl Liszt Ferenc is elragadtatással írt. Nem volt kottaismerõ ember, de maradandót alkotott, és zenéje közös kultúránk részét alkotja” – mondta ünnepi beszédében Kállai. Miután Kiss Róbert esperesplébános megszentelte a Lipcsey György által készített szobrot, a romaügyi fõtanácsos átadta Bozóki András magyar kulturális miniszter kitüntetését Banyák Istvánnak, a Dunaszerdahelyi Roma Muzsikusok Polgári Társulása elnökének. Banyák István nívódíjas cigányprímás a magyar cigányzene terjesztéséért és kiváló munkája elismeréséért részesült a díjban.
A tavaly újjáélesztett hagyománynak megfelelõen vasárnap Bihari-emlékkoncertet tartottak a mûvelõdési központban. Zenélt a Száztagú Cigányzenekar kamarazenekara és a Rajkó együttes Bufó Rigó Sándor prímás vezetésével. Fellépett Banyák Éva és Patkoló Anikó énekes – utóbbit kislánya, Annabella is kísérte hegedûn. A nótaénekesek közül Bõsi Szabó László, Kosáry Judit és Dóka Zsuzsa szórakoztatta a közönséget, szerepelt Sárközy Ernõ cimbalommûvész és sokan mások. A Pátria rádió nyilvános felvételt készített az esten.
Bihari-emlékünnepélyt 1964-tõl rendeztek Nagyabonyban, a 90-es évek elején azonban megszakadt a hagyomány. Bihari János mezítlábas szegénylegényként indult. Dunaszerdahelyen és Komáromban is élt, de Budapesten teljesedett ki a mûvészete, ott vált elismert mûvésszé. Munkásságát még életében elismerte és támogatta az arisztokrácia, a cigányzene egyik úttörõje, a verbunkos muzsika megalkotója volt.
JÓZAN MÓNIKA

Módosítás dátuma: 2005. november 08. kedd  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 230 vendég böngészi