Főoldal Sajtószemle A Jobbik ellenállási mozgalma

A Jobbik ellenállási mozgalma

E-mail Nyomtatás PDF
2005.

 2005. november 9.

HADÜZENET?

A szélsõjobboldali és radikális szavazatokért folyó harcban valódi harci eszközöket helyez kilátásba a Jobbik Magyarország párt. A rendszerváltozás óta nem elõször történik meg, hogy politikai erõ „ellenállási mozgalmat" verbuvál.

A Jobbik szóki-mondáson túli radikalizálódása – melyet egy szerdán közzétett felhívása tartalmaz – egy kíméletlennek ígérkezõ választási kampány elõidejében több, mint elgondolkodtató.

A következmények beláthatatlanok. A politikának még lakatlan területére kívánnak behatolni, mert nemcsak szándékaikban, hanem tetteikben is át kívánnak lépni egy határt. A határnak eddig neve is volt: Csurka István.

A Jobbik ahogy eddig sem tagadta, most sem tagadja, hogy az eddiginél radikálisabb utat kíván bejárni a magyar politikában. Keményebbet, következetesebbet - és jóval eredményesebbet, mint Csurka. Ezért a Harmadik Út néven Csurkával létrejött választási szövetséget úgy próbálja beállítani, hogy ne veszítse el benne radikális hátterét, sõt, éppen ellenkezõleg, az aktuális politikai hangot õ adja meg. Legutóbbi felhívása ezt a szándékot tükrözi: „A kormánypártok eddigi verbális hungarofóbiája tettlegességgé fajulhat a nemrég felszentelt turulszobor lebontásával, ezért a Jobbik Magyarországért Mozgalom a nemzeti önvédelem jegyében ellenállási mozgalmat toboroz szimpatizáló aktivistákból. Szélsõséges liberálisok és szocialisták anyagi javaink megszerzésével párhuzamosan individuális brutalitással támadják és próbálják lejáratni a magyar nemzet történelmi, szakrális és jogállami jelképeit, legyen az turulmadár, Árpád-sávos lobogó, Szent Korona, kereszt, Biblia, déli harangszó, Himnusz, vagy kokárda.” Ne folytassuk.

Nemzeti önvédelem, ellenállási mozgalom? Csak remélni lehet, hogy a józan ítélõképesség még a jobboldal radikálisabb híveinél is gyõzedelmeskedik, és nem hagyják magukat beleheccelni bizonytalan kalandokba. És ha mégis? És ha a Jobbik, ad abszurdum, bekerül a Parlamentbe? Akkor nekünk nem marad más hátra, mint rászorítani a Jobbik mozgalmárjait, tartsák be a demokrácia szabályait, heves retorikájuktól függetlenül. Még akkor is, ha ez nem lesz könnyû – sem nekik, sem nekünk.

Mohai V. Lajos


Módosítás dátuma: 2005. november 11. péntek  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 132 vendég böngészi