Főoldal Média A húszéveseké a világ - a tévében

A húszéveseké a világ - a tévében

E-mail Nyomtatás PDF
Az Egyesült Államokban több per indult azért, mert a képernyõrõl levett mûsorvezetõk - jobbára nõk - úgy érezték, hogy a tévécsatorna vezetõsége, koruk miatt nem hosszabbítja meg velük a kontraktust, vagy azért mondja fel a szerzõdést, mert találtak fiatalabb, dekoratívabb riportert, hírolvasót.
Az Egyesült Államokban több per indult azért, mert a képernyõrõl levett mûsorvezetõk - jobbára nõk - úgy érezték, hogy a tévécsatorna vezetõsége, koruk miatt nem hosszabbítja meg velük a kontraktust, vagy azért mondja fel a szerzõdést, mert találtak fiatalabb, dekoratívabb riportert, hírolvasót. Idõsebb, ötven felé járó arcokkal "öreguras" imázsa lesz a csatornának, ami talán elriaszthatja a fiatalabb korcsoportokra fókuszáló hirdetõket. Megnéztük, mi a helyzet itthon - és átpillantunk az Atlanti-óceán túloldalára is.
Tavaly, az Egyesült Államokban 17 837 alkalommal tettek feljelentést, vagy panaszt életkorral összefüggõ diszkriminációra hivatkozva. Az összes esetbõl, 2004-ben mindössze 80 olyan akadt, amelynek köze volt rádiós vagy tévés mûsorvezetõhöz, azaz a számok azt mutatják, hogy a kor miatti diszkriminációt tagadó vezetõknek van igazuk, és nem annyira komoly ez a probléma, mint egy-két elbocsátott képernyõs véli. Tavalyelõtt több mint 19 ezer esetben tett panaszt amerikai állampolgár, mert úgy vélte, hogy idõsebb kora miatt nem kap meg egy munkát (vagy épp kora miatt rúgják ki állásából), akkor 85 eset kötõdött valamilyen tévés vagy rádiós munkához.
Idén, októberig 39 alkalommal emeltek panaszt olyan amerikai tévések, akik úgy vélik, hogy koruk miatt korlátozottak a lehetõségeik a televíziós csatornáknál. Sokan úgy vélik, hogy - noha a riporterek, helyszíni tudósításokkal jelentkezõ kollégák közt egyre több a nõ - negyven felett már egyre kevesebb lehetõségük van, más területen kell elhelyezkedniük. Amennyiben a tévécsatorna ajánl nekik más (például fõszerkesztõi) állást, és a munkavállaló hajlandó elfogadni, hogy eltûnik a képernyõrõl, sok esetben elmarad a morgás, és nem fordul ügyvédhez az eltávolított személy. Beletörõdik sorsába, rábólint egy másik pozícióra, elfogadja a pénzt, így a statisztikában sem jelenik meg.
A magyar kereskedelmi csatornáknál nehéz lenne ilyen esetet találni, hiszen 1997-ben indultak, eleve fiatal, fiatalos arcokkal, képernyõsökkel, ugyanis a becélzott csoport a 18 és 49 éves kor közti nézõsereg volt. Nyolc év alatt a képernyõs hírolvasók, riporterek, mûsorvezetõk nem öregedhettek ki, így az RTL Klubnál és a TV2-nél nemigen fordult elõ olyan eset, hogy kora miatt vettek volna le valakit a képernyõrõl. Számos mûsor bukott már, olyan is akadt, hogy valaki nem vált be, de nem a kor számított.
Az RTL Klub legsikeresebb arcai közt van Fábry Sándor és Vágó István, õk pedig már nem fiatalok. A fiatal arcokkal a fiatal nézõkre fókuszáló csatorna sajtófõnöke, Fazekas László nem emlékszik olyan esetre, hogy bárkit diszkrimináltak volna kora miatt. A Heti hetes-ben is megfordulnak idõsebb színészek, médiaszemélyiségek, politológusok, úgyhogy az RTL Klub nem csak a fiatalokhoz szól, és nem csak fiatalokkal. Noha az ország fele rosszul van az egyoldalú politikai viccelõdéstõl, a még Árpa Attila által indított Heti hetes mégis kiváló nézettséget hoz, így jó példa arra, hogy negyvenes-ötvenes, sõt idõsebb sztárokkal is lehet olyan szórakoztató mûsorokat készíteni, melyek sikeresek a 18-49-es korcsoportban is.
A TV2 szóvivõje, Lóránt Gergely nem akart neveket mondani, hogy ne sértsen meg olyanokat, akik fiatalosak, noha már nem tinédzserek. "Nálunk vannak képernyõn középkorúak. Az átlagéletkor valahol 30 és 45 év közt lehet. A TV2-nél nem volt olyan, hogy valakit kora miatt vettek volna le a képernyõrõl, de nem is nagyon lehetett, hiszen viszonylag fiatal a csatorna, így ki sem öregedtek a mûsorvezetõk, riporterek" - válaszolta kérdésünkre.
A Magyar Televízió elsõ adása 1957. május 1-jén volt. Ebben az idõben még heti egy adásnap és igen kevés mûsoridõ volt, ebben híradók, sportesemények, színházi elõadások élõ közvetítése és filmek szerepeltek. A Híradó 1957. július 2-án jelentkezett elõször. A Híradó szerkesztõsége az elsõ adásnaptól minden riportot archivált, ezeket mai napig õrzik. Nyilvánvaló, hogy ha valahol, akkor az MTV-nél találni olyanokat, akik koruk miatt intettek búcsút a pályának, vagy koruk miatt tanácsolták el õket.
Érdeklõdésünkre az MTV-nél közölték, hogy 40 év felett tizenhárom állandó képernyõsük van, közülük hét férfi. A Híradónál ketten dolgoznak, a külpolitikai osztályon csak egy negyven feletti munkatársuk van, a Sport Fõszerkesztõségen szintén egy, a többiek a Közéleti és a Regionális Fõszerkesztõségen dolgoznak. "Egyebekben nem tudunk olyanról, hogy nálunk a kora miatt valakit is ért volna hátrányos megkülönböztetés, vagy a kora miatt került volna sor felmondásra. Az MTV Rt. nem tanúsít diszkriminatív magatartást" - tették hozzá.
Kertész Zsuzsa, Antal Imre
Több régi képernyõst próbáltunk elérni, ketten szívesen is beszéltek a régi idõkrõl. Kertész Zsuzsa 1964-ben kezdett rádiózni, kilenc év alatt pedig a hallgatók már nagyon megszokták a hangját - ekkor került csak a képernyõre, ahol utána évtizedekig az MTV egyik jellegzetes arca volt. Az [origo] kérdésére elmondta, hogy "valami kiváltotta belõle, hogy kilépjen az MTV-bõl", de nem szakadt meg a kapcsolata a csatornával, épp pár napja volt a Nap-kelte vendége. "Nyugdíjas korom után is jártam be dolgozni. Az állandó MTV-s jelenlét nem hiányzik, így is sok a munkám, szerencsére. Annak, amit én csináltam, nincs jelene, jövõje meg pláne nem, viszont meghívott vendégként, pszichológusként, szakértõként rendre visszatérek" - mesélte.
Kertész Zsuzsa igen aktív, egészen az elmúlt napokig vezetett mûsort is a Petõfi rádióban Hintaszék címmel. Tévében az utóbbi tíz-húsz évbõl a Házibarát címû mûsor volt a kedvence. "Nagy különbség a korábbi állapot és a mostani közt, hogy elkötelezett voltam, és az MTV nem engedett el máshová. Most nagyobb a mozgástér, mehetek szabadon bárhová. Nemrég voltam az ATV-ben, azelõtt a TV11, a gazdagréti televízió hívott meg, de szerepeltem a Mokká-ban, a TV2-n, és persze az RTL-nél is többször, a Reggeli-ben" - tette hozzá, kérdéseinkre válaszolva.
"Támadhat lehangoltság abból is, ha valaki nehezen viseli el a korát. Itt elsõsorban az ötvenes nõi csapatra gondolok. Ez az a kor, amikor hódítani kell, sikeresnek maradni a nõi szerepben, miközben 'hervad már ligetünk'. Arra viszont nem pazarolom az idõmet, hogy hosszú órákat töltsek a tévé elõtt. Ha néha idegen helyre tévedek, és néhány percre belenézek egy adásba, rögtön tudom, hogy nekem sokkal kellemesebb elfoglaltságom akad. Akár a virágaim ápolása. Nem vagyok hajlandó elfecsérelni az idõmet. A rádióadásokban sokkal inkább találok hasznos információkat, megszívlelendõ gondolatokat, amelyek tovább vezérlik az én elmémet is. Az újságokat ugyancsak megválogatom" - nyilatkozta az Új Nõ címû lapnak.
Antal Imre is régi nagy egyénisége a Magyar Televíziónak, de úgy tûnik, végleg lejárt az ideje. Az [origo]-nak elmondta, hogy a Szeszélyes Évszakok évi négy adással indult (négy évszak), majd a siker láttán havonta egy került a képernyõre. "Tavasszal én még úgy búcsúztam el a nézõktõl, hogy most nyári szünet jön, viszontlátásra õsszel. Már akkor sem értettem, hogy miért kell egy szórakoztató mûsornak leállnia nyárra, de azóta már november van, és senki nem keresett - én meg nem fogom ajánlgatni magam, ha nem kellek. Különben nem a személyemnek volt akkora sikere, hanem a mûsor volt igen kedvelt. Jók voltak a szerkesztõk, a témák. Azt sajnálom, hogy egy jó nézettségû szórakoztató mûsor, nem kell a televíziónak" - fejtegette.
Az idõsebb korosztály nagy kedvencének nincs már szerzõdése az MTV-vel, ennek ellenére becsületbõl nem vállal munkát máshol. "Ha hívnak valahova vendégnek, szívesen megyek, de mûsorvezetést nem vállalok. A Petõfi rádióban volt a Kettõtõl ötig címû mûsor, oda mentem volna, de az meg megszûnt" - tette hozzá.
Az amerikai álom
Marina Kolbe esete foglalkoztatta a tengerentúlon a médiát, de ez csak egy eset volt a sokból. A négy nyelven beszélõ riporternõ, hét éven keresztül egy kanadai tévécsatornánál dolgozott híradósként, majd a CNN-hez került. Mostanság szabadúszóként a Georgia Business Reportnak dolgozik, ami nyilván megtisztelõ feladat, de egyértelmûen szakmai visszalépés. Hogy miért kellett távoznia a CNN-tõl? A 44 éves Kolbe szerint egyértelmû: már nem fiatal nõ, így mennie kellett.
A riporternõ Olaszországban született, Kanadában élt sokáig, majd amerikai állampolgár lett. Jelenleg is perben áll a CNN-nel, ugyanis szerinte a kora miatt nem újította meg a cég a 2003-ban lejért szerzõdését, és még azt sem hagyta, hogy szabadúszóként tudósítson helyszínekrõl. "Szeretném visszakapni a munkámat. El sem tudom mondani, mennyire nyomasztó ez számomra. Egész életedben hallod, hogy létezik amerikai álom, mész, keményen dolgozol, és negyvenéves leszel, de akkor már túl öreg is" - nyilatkozta a napokban Kolbe, ám a georgiai bíróság két éve nem hozott döntést az ügyben.
Jon Klein, az amerikai CNN elnöke nem kívánta kommentálni a panaszt, de megjegyezte, hogy a cégre nem jellemzõ az életkor szerinti diszkrimináció. Ennek ellenére egy korábbi dolgozó szerint pont az õ feladata volt, hogy "fiatalabb, attraktívabb mûsorvezetõket" vegyen fel a csatornához. Ez a tendencia a nyolcvanas - kilencvenes években kezdõdött az Egyesült Államokban, és - bár a vezetõk persze tagadják - sok munkahelyen ma is jelen van, vélik az idõsebb nõk.
Susan Hutchinson például a KIRO Seattle tévécsatorna képernyõse volt, majd elbocsátását követõen beperelte a csatornát, annak ügyvezetõ igazgatóját és a Cox Broadcasting Incorporationt, mert úgy vélte, hogy hiába volt egyre jobb a nézettsége, mégis kirúgták és kicserélték egy lényegesen fiatalabb nõre. A középkorú asszony aztán már hiába próbált hasonló állást találni, sehol nem kellett.
Az állásából kirúgott idõsödõ mûsorvezetõket, riporternõket képviselõ ügyvédek szerint ügyfeleik a szakítás után már alig találnak munkát. Akad köztük olyan, aki politikai pályát fontolgat (pont Hutchinson szeretne bejutni a szenátusba), de volt olyan is, aki jelenleg Puerto Ricóban éldegél - és egy halászhajó kapitánya.
Kalmár Csaba
Módosítás dátuma: 2005. november 11. péntek  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 234 vendég böngészi