Főoldal pszicho
Pszicho

A bipoláris zavar felemészti az embert, de lehet-e pozitív oldala? (index.hu)

E-mail Nyomtatás PDF

 

2024. július 19. - A bipoláris zavar egy olyan pszichiátria állapot, mely az érintett személy mindennapjait befolyásolja.

Bővebben...
 

Gyerekkori borderline személyiségzavar tünetei (ÉVA)

E-mail Nyomtatás PDF

 

2024. július 4. - A borderline személyiségzavar egy nehezen felismerhető mentális betegség. Ha idejében felfedezzük, sokat segíthetünk a gyerekünknek is!

Bővebben...
 

Miért billentjük meg a fejünket, amikor fényképeznek? (index.hu)

E-mail Nyomtatás PDF

 

2024. június 7. - Talán észre sem vesszük, amikor a közösségi oldalak képeit nézzük, de a legtöbben félrebillentik fejüket a fotókon.

Bővebben...
 

6 szakma, amely a pszichopatákat vonzza (Velvet)

E-mail Nyomtatás PDF

 

2024. május 23. - Gondolta volna, hogy a pszichopaták nem csak a bűnügyi filmek világában léteznek, hanem közöttünk, a mindennapi életben is?

Egyes kutatások szerint bizonyos szakmák vonzzák őket. Kevin Dutton brit pszichológus feltárta ezt a különös összefüggést a pszichopátia és a karrier között.

Kevin Dutton pszichopátia tanulmányának főbb megállapításai

Dutton egy újszerű koncepcióval állt elő: a funkcionális pszichopáták fogalmával. Ezek az emberek a rendíthetetlen és karizmatikus személyiségükkel alkalmazkodnak és virágoznak a többségi társadalomban. A pszichopátia nem csak a filmek és könyvek világában létezik; sokkal valóságosabb és közelebb van hozzánk, mint gondolnánk.

A pszichopátia, bár sokaknak rémisztően hangzik, sokkal bonyolultabb kérdés. Dutton szerint a pszichopátia a mentális zavaroknak közel harmadát érinti, és sok pszichopata magasan funkcionál a társadalomban.

Dutton az alábbi szakmákat emelte ki, amelyek különösen vonzóak a magas funkciójú pszichopaták számára:

Vezérigazgató

A pszichopata vezetők képesek kiválóan navigálni a vállalati hierarchiában, ahol a döntéshozatal és az erőviszonyok folyamatosan változnak. A pszichopatákat gyakran jellemzi a káoszba vetett magabiztosságuk, ami nem csak a stresszhelyzetekben mutatkozó higgadtságukat bizonyítja, hanem azt is, hogy képesek előidézni és manipulálni ezeket a helyzeteket. Ezen tulajdonságaik révén sokszor előnyösebb pozícióban találják magukat, mint társaik.

A pszichopata vezetők képesek kiválóan navigálni a vállalati hierarchiában, ahol a döntéshozatal és az erőviszonyok folyamatosan változnak.

Séf

A konyha olyan környezet, ahol a pszichopaták képességei jól hasznosíthatók. A folyamatos pörgés, a magas stresszszint és a gyors döntések szükségessége jól illeszkedik a pszichopaták természetéhez. Dutton megjegyzi, hogy nem feltétlenül a kések és a felszerelések vonzzák őket, hanem az azonnali eredmények és az alkalmazottak feletti hatalom gyakorlása.

A konyha olyan környezet, ahol a pszichopaták képességei jól hasznosíthatók. (Fotó: Klaus Vedfelt / Getty Images Hungary)© Technológia: Velvet

Újságíró

Az újságíróknak gyakran kell a körülményekhez alkalmazkodniuk, és azonnali döntéseket hozniuk. A pszichopaták számára az ilyen környezet kiváló teret biztosít, ahol kihasználhatják karizmájukat, manipulációs képességüket és a nyomás alatti teljesítőképességüket.

Az újságíróknak gyakran kell a körülményekhez alkalmazkodniuk, és azonnali döntéseket hozniuk.

Pap

A vallásos közösségekben gyakran hatalmas tisztelet övezi a papokat, és ezáltal rengeteg hatalmat és befolyást gyakorolhatnak a követőikre. Joe Navarro, az FBI korábbi ügynöke felhívta a figyelmet arra, hogy a pszichopatáknak ez a pozíció ideális teret biztosít mások manipulálására és a hívek legintimebb titkaihoz való hozzáférésre.

A vallásos közösségekben gyakran hatalmas tisztelet övezi a papokat, és ezáltal rengeteg hatalmat és befolyást gyakorolhatnak a követőikre.

Értékesítő

Az értékesítésben az emberi kapcsolatok kulcsfontosságúak. A pszichopaták ezen a területen kiválóan alkalmazzák manipulációs képességüket, az emberek igényeinek és vágyainak azonosításában és azoknak való megfelelésben. Az értékesítő pszichopaták mesterien játsszák el az empatikusságot, ami bizalmat és rokonszenvet kelthet az ügyfelekben, így növelve az eladások számát.

Az értékesítésben az emberi kapcsolatok kulcsfontosságúak. A pszichopaták ezen a területen kiválóan alkalmazzák manipulációs képességüket, az emberek igényeinek és vágyainak azonosításában és azoknak való megfelelésben.

Televízió és rádió

A médiavilág, különösen a televízió és a rádió, egy olyan terület, ahol a nárcisztikus vonásokkal rendelkező pszichopaták kibontakozhatnak. A közvetlen nyilvánosság előtti fellépéshez szükséges önbizalom és a kamera vagy mikrofon előtti higgadtság ideális terepet biztosít a pszichopatikus személyiségeknek. A média által nyújtott reflektorfény pedig kielégíti nárcisztikus igényeiket, és lehetővé teszi számukra, hogy befolyást gyakoroljanak a nagyközönségre. A pszichopaták képesek a kívánt képet mutatni magukról, és gyorsan alkalmazkodni a változó körülményekhez, ami különösen hasznos egy élő adás során. Ring Tamás

 

 

A fejlődés íve – Orosz Katalin klinikai szakpszichológust kérdeztük az idei év egyik legjelentősebb pszichológiai konferenciájáról (media1.hu)

E-mail Nyomtatás PDF


2023. november 15. - Ismerje meg Orosz Katalin klinikai szakpszichológus gondolatait a legújabb pszichológiai trendekről és a társadalmi kihívások kezeléséről, amelyeket a november 17-én hetedik alkalommal Budapesten megrendezendő transzperszonális (TP) pszichológiai konferencián ismertet majd részletesen is.

Bővebben...
 


1. oldal / 32

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 193 vendég böngészi