Főoldal
Krónika


Trianon, és ami utána jött – 5. rész (Erdély.ma)

E-mail Nyomtatás PDF

2010. november 30. - Székelyudvarhely megyeszékhelyről 1919. januárjában elhurcolt 35 vármegyei tisztviselő sorsának rövid történetét ismertetjük a folytatásban. Az előző részben már olvashattunk a közigazgatást erőszakkal átvenni akaró új hatalom: a román hadsereg és a tisztviselők ellentéteiről. A munkát megtagadókat felszólították, hogy vagy román eskü nélkül is felveszik a munkát, vagy deportálják őket.

Bővebben...
 

MTV: Az elhallgatott zenekar (MTV)

E-mail Nyomtatás PDF

2010. november 29. - Magyar Televízió  november 28-án késő este sugározta a Philharmonia (Filharmonia) Hungarica zenekarról szóló filmet, amelyet Somogyvári Rudolf rendedzett.

Bővebben...
 

Trianon, és ami utána jött – 3. rész (Erdély.ma)

E-mail Nyomtatás PDF

2010. november 10. - Folytatjuk a sorozatot 1919. első napjainak udvarhelyi történéseivel, hol kibontakozóban van a tisztviselői ellenállás, és megszületik a székely önálló államiság gondolata.

Bővebben...
 

Lajtabánság - 1921 október 4. (barikad.hu)

E-mail Nyomtatás PDF

2010, november 4. - Egymást követően érkeztek hozzánk felemelő, majd szomorú hírek a nyugati végekről. Október 3-án Felsőőrön megemlékezést tartottak a Lajtabánság megalakulásának 89. évfordulóján.

Bővebben...
 

November 2-án írták alá az I. bécsi döntést (Felvidék Ma)

E-mail Nyomtatás PDF

2010. november 02. - Alapos etnikai felmérés, többszörös politikai egyeztetés és diplomáciai felkészülés előzte meg az 1938. november 2-án aláírt I. bécsi döntést. A trianoni döntéssel 3,2 millió magyar került kisebbségi sorsba, közülük egy millióan csehszlovák állampolgárok lettek.

Bővebben...
 


56. oldal / 68

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 360 vendég böngészi