Főoldal Kritika
Kritika

Kinek az alkotmánya? (Magyar Élet)

E-mail Nyomtatás PDF


2010. szeptember 23. - Az állam valamely földrajzi terület feletti legfőbb hatalommal bíró politikai egyesülés. Hagyományosan magába foglalja azt az intézményrendszert amely birtokolja a törvénykezés jogkörét, mellyel kormányozza területének társadalmát – aminek állami státusa gyakran függ attól, hogy több más állam elismeri, mint e birtoklás feletti belső és külső önálló korlátlan hatalmat.

Módosítás dátuma: 2010. szeptember 26. vasárnap Bővebben...
 

Mohácsi vész: Szapolyai János csak bűnbak volt? (hvg)

E-mail Nyomtatás PDF

2010. augusztus 29. - Pontosan 484 éve, 1526. augusztus 29-én fordulóponthoz érkezett Magyarország története: ezen a napon Mohácsnál megsemmisült a középkori magyar királyság. Úgy tudtuk, Szapolyai János erdélyi vajda a korona megszerzésének reményében szövögette terveit, húzta az időt, szántszándékkal cserbenhagyta a 20 esztendős II. Lajost és a 25 ezres magyar sereget a válságos órákban.

Bővebben...
 

Részleges történelmi jóvátétel: 70 éve szabadítottuk fel Észak-Erdélyt (Kuruc. info)

E-mail Nyomtatás PDF


2010. augusztus 30. - Trianon nem csak a magyarság, hanem az egész közép-európai térség tragédiáját jelentette. Mára már jól látható, hogy a régióban sokkalta több új problémát és feszültséget teremtett, mint ahányat megoldott.

Bővebben...
 

A honfoglalás folyamatos feladat (Magyar Élet)

E-mail Nyomtatás PDF


2010. augusztus 19. - Egy kis történelem
„István 1008-ban a »fekete magyarok« ellen viselt hadat.

Bővebben...
 

"Igenis lehetett István fején a Szent Korona" - interjú Pap Gábor művészettörténésszel (InfoRádió)

E-mail Nyomtatás PDF


2010. augusztus 21. - Csak az lehetett Magyarország királya, akit a magyar Szent Koronával koronáztak meg. Attól a pillanattól kezdve vált az uralkodó jogerősen királlyá, hogy a Szent Korona érintette a fejét - mondta az InfoRádiónak Pap Gábor.

Bővebben...
 


34. oldal / 52

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 80 vendég böngészi