Elhunyt Szalay István, Szeged volt polgármestere (24.hu/fotomedia.hu)

E-mail Nyomtatás PDF

A 60. érettségi találkozón Sopronban, 2022. május 28-án (Fotómédia fotó)
2022. szeptember 2. - 78 éves korában elhunyt Szalay István matematikus, Szeged korábbi polgármestere – tájékoztatta az önkormányzat pénteken az MTI-t.

Módosítás dátuma: 2022. szeptember 02. péntek Bővebben...
 

Újraindul a marosvásárhelyi katolikus gimnázium megalapítási folyamata (MTI)

E-mail Nyomtatás PDF


Kolozsvár, 2022. augusztus 23. - A marosvásárhelyi önkormányzati testület a héten újraindítja a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium létrehozásának jogi folyamatát - közölte keddi számában a Krónika erdélyi magyar napilap.
Frunda Csenge, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) marosvásárhelyi önkormányzati frakciójának vezetője a lapnak elmondta: az önkormányzatnak - a törvény értelmében - augusztus végéig kell szándéknyilatkozatot elfogadnia az iskolaalapításról ahhoz, hogy a 2023-2024-es tanévben újra önálló tanintézetként működhessen a katolikus gimnázium. A szeptemberben kezdődő 2022-2023-as tanévben az iskola a Bolyai Farkas Gimnázium alegységeként működhet. Amint a frakcióvezető hozzátette: a nyári vakáció alatt az iskolaépület tulajdonosa, az Erdélyi Római Katolikus Státus és a katolikus iskola diákjainak szülei is kezdeményezték a magyar tannyelvű római katolikus felekezeti iskola újraalapítását. Ez alapján született meg a határozattervezet, amelyről csütörtökön szavaznak a városi tanácsosok.
A román legfelsőbb bíróság május 3-án kimondott jogerős ítéletében érvénytelenítette a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium létrehozását elrendelő miniszteri rendeletet. A 2014 óta működő iskolát azért kellett 2018-ban miniszteri rendelettel újra létrehozni, mert korábbi létrehozásában a romániai korrupcióellenes ügyészség (DNA) törvénytelenséget látott, és vádat emelt Tamási Zsolt iskolaigazgató és Stefan Somesan volt főtanfelügyelő ellen. A per vádiratát a bíróság visszaküldte kiegészítésre a vádhatóságnak, és a kiegészítés azóta sem történt meg, de az iskola ellen indított perek az intézmény megszűnéséhez vezettek.
A magyar kormány 2017 szeptemberében bejelentette: a tanintézet jogi státusának megszűnte miatt vétót emel Románia OECD-csatlakozása ellen, majd később, amikor Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) akkori elnöke biztosította Orbán Viktor miniszterelnököt az iskola újraalapításáról, Magyarország visszavonta a vétót.
A tanintézet azért szálka a román nacionalista szervezetek szemében, mert a római katolikus egyház 2004-ben visszaperelte az egykor államosított marosvásárhelyi iskolaépületeit. A katolikus gimnázium egykori főépületében ma Marosvásárhely román tannyelvű elitiskolája, az Unirea Főgimnázium működik. Az elitiskola szülői és tanári közössége attól tart, hogy ha újraalakul a katolikus iskola, egy idő után igényt fog tartani egykori épületeire. A II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium az iskola régi épületében, és más egyházi épületekben kezdte meg működését.

 

Református erdélyi főkancellár a magyar kultúra szolgálatában (magyarnemzet.hu)

E-mail Nyomtatás PDF


2022. augusztus 11. - ÉVFORDULÓ – Kétszáz éve hunyt el gróf Teleki Sámuel

Módosítás dátuma: 2022. augusztus 13. szombat Bővebben...
 

Nagyváradon európai uniós támogatásból létesül román-magyar kulturális központ (MTI)

E-mail Nyomtatás PDFKolozsvár, 2022. augusztus 1. - Az Európai Unió (EU) pénzforrásainak felhasználásával létesül román-magyar kulturális központ Nagyváradon - közölte hétfőn honlapján a Bihar megyei önkormányzat.

Bővebben...
 

Szilágyi Péter: a kárpátaljai magyar közösségnek minden nehézség ellenére sikerült megmaradnia és fejlődnie (MTI)

E-mail Nyomtatás PDFBeregszász, 2022. július 8. - Az Ukrajnát sújtó háborús helyzetben a magyar kormány minden segítséget megad a kárpátaljai magyar közösség tagjainak, valamint biztosítja az ukrajnai menekültek ellátását is - jelentette ki Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára Beregszászon, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Szakgimnáziumának oklevélátadó ünnepségén.

Módosítás dátuma: 2022. július 08. péntek Bővebben...
 

Református elemi iskola épül Marosvásárhelyen (MTI)

E-mail Nyomtatás PDF


Marosvásárhely/Bukarest, 2022. július 1. - Megkapta az építkezési engedélyt az Erdélyi Református Egyházkerület (EREK), hogy elemi iskolát építhessen Marosvásárhelyen a volt Baross Gábor (jelenlegi Horea) utcában, az egykori zsidó, majd 4-es számú Általános Iskola helyén.

Bővebben...
 

Böjte Csaba munkájuk folytatására bátorította munkatársait a Szent Ferenc Alapítványt megrázó gyermekbántalmazási ügyre reagálva (MTI)

E-mail Nyomtatás PDF


Bukarest, 2022. július 1. - Nyugalmuk és méltóságuk megőrzésére, munkájuk lelkiismeretes folytatására bátorította munkatársait Böjte Csaba ferences szerzetes pénteken közösségi oldalán közzétett üzenetében, arra reagálva, hogy a csíkszeredai bíróság első fokon harminc év börtönbüntetésre ítélte szerdán a Szent Ferenc Alapítvány egy volt nevelőjét, akit a rá bízott gyermekek fizikai és szexuális bántalmazásában találtak vétkesnek.

Bővebben...
 

Az RMDSZ a magyar kisebbség helyzetéről tájékoztatta az ET kisebbségi keretegyezményének szakértőit (MTI)

E-mail Nyomtatás PDFBukarest, 2022. június 30. - A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a romániai magyar kisebbség helyzetéről tájékoztatta az Európa Tanács kisebbségi keretegyezményének szakértőit, megemlítve, hogy a román közigazgatási kódex nagy visszalépést jelent a nyelvi jogok tekintetében - adta hírül csütörtökön az RMDSZ hírlevele.

Módosítás dátuma: 2022. június 30. csütörtök Bővebben...
 


8. oldal / 2404

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 107 vendég böngészi