Jézus születési bizonyítványa (Demokrata)

E-mail Nyomtatás PDF


1996/27 - A történelmi tényeket nem lehet vallási felfogásokkal, egyházi ideológiák követésének fanatizmusával, vagy dogmákkal megcáfolni.

Bővebben...
 

Kovács Zoltán: "közel 200 követőmtől fosztott meg" a Twitter (MTI)

E-mail Nyomtatás PDF

 


Budapest, 2021. január 11. - A nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár hétfőn azt közölte, hogy egyik napról a másikra csaknem 200 követőjétől fosztotta meg a Twitter.

Bővebben...
 

Heti váltásban látják el a főszerkesztői teendőket a TVR kolozsvári kisebbségi szerkesztői (MTI)

E-mail Nyomtatás PDF


Kolozsvár, 2021. január 11. - Heti váltásban látják el a főszerkesztői teendőket a román közszolgálati televízió (TVR) kolozsvári stúdiójának kisebbségi szerkesztői - közölte a Maszol.ro portál.

Bővebben...
 

Balázs Attilát bízta meg Kelemen Hunor az RMDSZ ügyvezető elnöki teendőinek ellátásával (MTI)

E-mail Nyomtatás PDF


Kolozsvár, 2021. január 8. - Balázs Attilát, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) eddigi gazdasági igazgatóját bízta meg ideiglenesen Kelemen Hunor a szövetség ügyvezető elnöki teendőinek ellátásával - közölte péntek este az RMDSZ sajtószolgálata.

Bővebben...
 

A Makovecz-katedrális (magyarhirlap.hu)

E-mail Nyomtatás PDF


2021. január 8. - Ember, csak nem hagyod, hogy Isten korlátozza a szabadságod, és emiatt ne élvezhesd az élet gyümölcseit?

Módosítás dátuma: 2021. január 08. péntek Bővebben...
 

Nemesi névhasználat – erkölcsi jóvátétel (magyarnemzet.hu)

E-mail Nyomtatás PDF


2021. január 7. - A HVG december 28-án, két hónapos késéssel felfedezte, hogy a fóti Károlyi-kastélyban élő nagykárolyi gróf Károlyi László neve megjelent a Magyar Közlönyben.

Bővebben...
 

Döbrentei Kornél: „Csak azért is feltámadunk!” (magyarnemzet.hu)

E-mail Nyomtatás PDF


2021. január 7. -  „Bár betörik a szemedet, széttörik a nyelvedet, kitörik a karodat, letörik a kardodat, állod” – szól mégis dacosan konok állhatatossággal, tisztán, gerinces-egyenes modorában, a magyarság lelkiismeretének hangján a költő, aki csak azért is énekel. Döbrentei Kornél ma is igazi, népben érző művészhez méltó módon, mint egy élő monumentum hordozza magában egész nemzete fájdalmát.
Több mint egy évvel ezelőtt, 2019 adventjén Döbrentei Kornél azt mondta nekem: maga is szerethet szenvedni, ha így kedveli a költészetemet. Azt válaszoltam: szeretek, elvégre magyar vagyok. Az elmúlt évszázadokban a magyarság sorsát igazán jól megéneklő költőink, váteszeink mindig fájdalmasan szóltak a hazáról, sőt temették a magyarságot. Gondoljunk csak Vörösmarty, Berzsenyi vagy Ady soraira, amelyek identitásunk szerves részét képezik.
Nemrég, a karácsony előtti napokban alkalmam volt – ezúttal hosszasan – elbeszélgetni Döbrentei Kornéllal, aki véleményem szerint korunk legmagyarabb és legtehetségesebb költője. Egy nemzeti érzelmű művésszel társalogni a haza sorsáról mindig nagy élmény számomra, főként olyannal, akinek művészi eszköztára nem más, mint a magyar nyelv, amelyet egyedi virtuozitással használ. Ahogy beszélni kezd, jellegzetes orgánuma betölti a teret, ahogy gondolatai is lassan betöltik a lelkemben tátongó űrt, amely időről időre óhatatlanul kialakul bennem a modern kor hazug világának útvesztőiben bolyongva, mígnem aztán betöltik az igazak.
Egy magyar királyi honvéd ezredes lányának és egy magyar királyi lovagkeresztes főhadnagynak a gyermekeként nem csoda, hogy hangja ellentmondást nem tűrőn zeng, ugyanakkor kiérzem belőle az atyai gondoskodást is, melyben a jövő generáció magyarságába vetett hit bújik meg. Rögtön elő is kerülnek az ikonikus irredenta magyar versek, mint Papp-Váryné Magyar Hiszekegye, majd végigvesszük szépen sorban a népek Krisztusának stációit Márai Halotti beszéde nyomán, végül eljutunk Sajó Sándorig, hogy elmondhassuk minden népben érző magyar ember közös élményét, miszerint az összes bú és szenvedés ellenére magyarnak lenni mégiscsak büszke gyönyörűség.
Döbrentei Kornél minden sorsfájdalomból fakadó keserűség ellenére is hisz abban, hogy a magyarságnak szerepe van a Kárpát-medencében, már csak elképesztő és egyedülálló történelme okán is.
Néha az lehet a benyomásunk – mondja –, hogy az évszázadok óta zajló tervszerű bomlasztás és rombolás a sejtjeinkig hatolt, de nincs így, hiszen számtalanszor kiderült már, hogy nem lehet elbánni velünk – teszi hozzá, majd intőleg megjegyzi:
– Ott nem lehet békejobbot nyújtani, ahol a hóhérok nem kérnek bocsánatot. Nemzedékeken át megrontott, hamis téveszmék áldozatai kerültek hatalomra egy kiszolgáltatott nép élére, miközben Európának is érdeke volt, hogy felszámoljanak minket, mégsem sikerült. Azonban ahogy korábbi ellenségeink, úgy a jelenleg hatalomra kívánkozók számára is elpusztítandó kategória Magyarország. Az internacionalizmuson, a globalizmuson nevelkedett nemzetárulók ma is tervszerűen bomlasztanak, a férfit és az asszonyt szándékosan összeugrasztják, igyekeznek elvenni a gyermekvállalási kedvet, szétzüllesztik a családot, a közösséget.
A világban zajló általános negatív folyamatok ellenére, valamint a nemzeti múlt keserű poharának kiürítése után a magyarság jövőjével kapcsolatban mégis derűlátó gondolatok fogalmazódtak meg, egyrészt a lelki nemzetegyesítés kapcsán, amely Döbrentei Kornél szerint sikeresen zajlik, ugyanakkor a nagypolitika színpadán sem hátrálunk, mondja. – Most egy olyan kormány van az ország élén, amely megpróbálja ezt a nemzetet fölrázni, fölfelé ívelő pályára helyezni, éppen ezért erkölcsi kötelességünk támogatni. Hiszek Magyarország feltámadásában, de még jobban hinnék, ha több magyar értelmiségi odaállna, és nem engedné magát vagy a lelkiismeretét megvásárolni.
A több mint kétórás beszélgetés zárásaként katonásan kerül a végére a pont is, mégpedig a következő szavakkal üzenetként a mindenkori magyarság számára: – Szikáran annyit kell mondani, hogy mindenki próbáljon magába nézni, kielemezni, hogy hol él, és önmaga erkölcsi parancsaihoz hűnek maradni.
Majd miután odanyújtom kedvenc esszékötetem, a Vajúdó feltámadás címűt, hogy dedikálja nekem, sűrű sorokban írni kezd, végül utóiratként – beszélgetésünk és egyben magyar történelmünk margójára – kanyarítja oda minden konok magyar közös hitvallását: „Csak azért is feltámadunk!”
Zana Diána

 

Krónika: Román főszerkesztőt neveztek ki Kolozsváron a kisebbségi tévéadások élére (MTI)

E-mail Nyomtatás PDF


Kolozsvár, 2021. január 6. - A Krónika napilap szerdai számában közölt összeállítás szerint megdöbbenéssel fogadták a román közszolgálati televízió (TVR) kolozsvári stúdiójában a magyar adás szerkesztői, hogy nem magyar újságírót neveztek ki a kisebbségi szerkesztőség élére.

Bővebben...
 


6. oldal / 2376

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 105 vendég böngészi