Borboly Csaba vette át a romániai Központi Fejlesztési Régió tanácsa elnöki tisztségét (MTI)

E-mail Nyomtatás PDF

Kolozsvár, 2020. december 14. - Borboly Csaba, a Hargita megyei önkormányzat elnöke vette át a romániai Központi Fejlesztési Régió tanácsának elnöki tisztségét - közölte hétfőn a Hargita megyei önkormányzat sajtószolgálata.

Bővebben...
 

Az Európai Parlament megvitatta kisebbségvédelmi európai polgári kezdeményezést (MTI)

E-mail Nyomtatás PDF

Brüsszel, 2020. december 14. - Az Európai Parlament (EP) hétfői brüsszeli plenáris ülésén megvitatta az őshonos európai kisebbségek jogainak európai uniós szintű védelmét sürgető Minority SafePack európai polgári kezdeményezést.

Bővebben...
 

Kentaurbeszéd – Hunčík Péter: Tíz igaz Szodomában (nepszava.hu)

E-mail Nyomtatás PDF

2020. december 12. – Vásári komédia tizenöt évben

Bővebben...
 

Az RMDSZ az arányosság és biztonság elvét érvényesítené a koalíciós tárgyalásokon (MTI)

E-mail Nyomtatás PDFBukarest, 2020. december 10. - A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) az arányosság és biztonság elvét akarja érvényesíteni a Nemzeti Liberális Párttal (PNL) és az USR-PLUS szövetséggel folytatandó, szombaton kezdődő koalíciós tárgyalásokon - mondta a magyar közmédiának csütörtökön Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke.
Az RMDSZ koalíciós szerepvállalásának legfontosabb része a program, kérdés, hogy sikerül-e a három párt programjából egy olyan közös programot kidolgozni, amelyet mindegyikük el tud fogadni, és amely gyors és hatékony cselekvést tesz lehetővé - mutatott rá Kelemen Hunor.
A közös kormányprogram kialakításánál az RMDSZ elvárásai két témakörbe sorolhatók, mindkettő a biztonsággal kapcsolatos: az egyik az etnikai identitás megőrzésének biztonsága, a másik az egzisztenciális biztonság megerősítése. Prioritás az oktatás és egészségügy, ugyanakkor a munkahelyek megvédésére, gazdasági növekedésre, bizonyos közigazgatási reformokra, fejlesztésekre van szükség, hogy az emberek egzisztenciája ne kerüljön veszélybe - részletezte Kelemen Hunor.
A tisztségek elosztásánál az arányosság elvét kell követni: a koalíciónak együtt kell kezelnie a miniszterelnökséget, a (szenátusi és képviselőházi) házelnökséget, szakbizottságokat, kormánystruktúrát.
Kelemen Hunor szerint azt szeretnék elérni, hogy karácsonyig beiktassák Románia új jobbközép koalíciós kormányát.
Arra a kérdésre, hogy hány miniszteri tisztséget feltételez az RMDSZ arányos kormányzati jelenléte, Kelemen Hunor azt mondta: ez a kormánystruktúrától függ, de egy 18 fős kabinetnél legfeljebb három tárca jöhet szóba.
A román sajtóban megjelent felvetésre reagálva, hogy amennyiben a PNL adja a miniszterelnököt, akkor a másik két koalíciós partnernek kellene adnia a házelnököket, az RMDSZ elnöke azt mondta: helyesnek tekinti, és el tudná fogadni azt az elvet, hogy a három legfontosabb tisztségen a koalíciós partnerek osztozzanak, de erről egyelőre nem beszéltek leendő partnereikkel.
Arra a kérdésre, hogy elfogadható-e az RMDSZ számára, hogy Florin Citu jelenlegi pénzügyminiszter legyen a kormányfő, akit a leendő koalíció legnagyobb pártja, a PNL javasolt a posztra, Kelemen Hunor azt mondta: a magyar szövetség már márciusban is bizalmat szavazott volna neki, amikor Florin Citu végül visszalépett a miniszterelnök-jelöltségtől. Logikus, hogy a legnagyobb párt próbáljon meg miniszterelnököt javasolni a koalíción belül, amennyiben ő eredményesen vezeti a kormányprogramról, kormánystruktúráról folytatandó koalíciós tárgyalásokat, akkor az RMDSZ az ő személyét el tudja fogadni.
Hozzátette: Citu pénzügyminiszteri tevékenységével kapcsolatosan "az RMDSZ tapasztalatai nem voltak rosszak".
Kérdésre válaszolva Kelemen Hunor elmondta: a PNL nem kérte ki az RMDSZ véleményét, mielőtt bejelentette, hogy Citut javasolja miniszterelnöknek. Hozzátette: az államfő a miniszterelnök személyére vonatkozó kérdésről annyit mondott, számára egyértelmű, hogy a legnagyobb párt javaslatát kell figyelembe vennie, ez pedig Florin Citu.
Kelemen Hunor megjegyezte: ő maga és az USR-s vezetők is korábban nyilvánosan jelezték, hogy egy politikai kormány élén egy volt vezérkari főnököt (az ügyvivő kormányfői feladatokkal megbízott Nicolae Ciuca védelmi minisztert) "el lehet képzelni, de azért nem ez lenne az irány", ezt nem tudnák támogatni. Persze ez nem azt jelenti, hogy ő nem jó védelmi miniszter, de azért politikai kormányt nem lehet katonai vezetéssel elképzelni.
Ami a magyar szavazóktól kapott mandátumot, a helyi közösség érdekeinek országos szintű képviseletét illeti, Kelemen Hunor kifejtette: az RMDSZ továbbra is a decentralizációt szorgalmazza, a magyar közösségek életszínvonalának emelését mindig prioritásnak tekinti. A kormányzásnak az emberek életét kell jobbá tennie, és ez az erdélyi magyar emberekre értendő - szögezte le a magyar közmédiának az RMDSZ elnöke.
Csütörtök reggel Klaus Iohannis román államfő jelenlétében folytattak informális megbeszélést a PNL, az USR-PLUS és az RMDSZ vezetői és megállapodtak abban, hogy szombaton megkezdik a hivatalos tárgyalásokat a parlamenti többség kialakításáról és a közös kormányzásról.

Módosítás dátuma: 2020. december 10. csütörtök
 

Tonk Mártont választották Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem rektorává (MTI)

E-mail Nyomtatás PDF

Kolozsvár, 2020. december 10. - Tonk Mártont választották a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem rektorává az egyetem oktatói és diákképviselői - közölte csütörtökön a tanintézet.

Bővebben...
 

Hölvényi: az egyházak számára nagy lehetőség, hogy részt vegyenek Európa jövőjének alakításában (MTI)

E-mail Nyomtatás PDF


Brüsszel, 2020. december 9. - Az egyházak és vezetőik számára nagy lehetőség, hogy részt vegyenek Európa jövőjének alakításában, miután a koronavírus-járvány és az azzal kapcsolatos kihívások nyitottabbá tették az embereket az új üzenetekre és megoldásokra - jelentette ki Hölvényi György KDNP-s európai parlamenti (EP-) képviselő szerdán az Európai Néppárt vallásközi párbeszédet elősegítő éves konferenciáján.

Bővebben...
 

A Kolozs megyei önkormányzaté marad a csucsai Boncza-katély, Ady Endre egykori otthona (MTI)

E-mail Nyomtatás PDF

Kolozsvár, 2020. december 9. - A Kolozs megyei önkormányzaté marad a csucsai Boncza-katély, Ady Endre és felesége Boncza Berta egykori otthona, melyet az utolsó tulajdonos oldalági örökösei próbáltak megszerezni - közölte szerdán az Agerpres hírügynökség a román legfelsőbb bíróság jogerős ítéletére hivatkozva.

Bővebben...
 

Az AUR célja a magyar közösség ellehetetlenítése (erdely.ma)

E-mail Nyomtatás PDF


2020. december 9. - A Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat hírlevelében hívta fel a nemzetközi közvélemény figyelmét a Románia Parlamentjébe nagy támogatottság mellett bejutott ultranacionalista párt magyarellenes megnyilvánulásaira.

Bővebben...
 


9. oldal / 2376

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 150 vendég böngészi